Om Phuket

Phuket i södra Thailand är ett fantastiskt resmål. Det är en paradisö i Andamansjön i sydvästra Thailand som har ungefär lika stor area som Singapore, och är därmed Thailands största ö. Phuket har ett rykte som ett nästan magiskt vackert resmål med sin bländade natur, vita stränder och turkosa vatten.

I Phuket får du nästan allt man kan kräva av en drömsemester. Du kan åka hit för i stort allt – solen, stränderna, shoppingen, ta med barnen, maten, invånarna, festerna, bekvämligheten, gästfriheten och kulturen. Utbudet av hotell är också mycket stort och du kan bo riktigt bra billigt.

Phuket är kanske svenskarnas populäraste turistmål i Thailand och därför kommer du med högsta sannolikhet stöta på många från Sverige. Det finns dock många smultronställen i Phuket som är relativt orörda där du kan njuta av vara för dig själv. Ön har rika invånare då medelinkomsten är den högsta i landet, där de mesta intäkterna kommer från turism och gummiodling.

Tsunamin

2004 inträffade jordbävningen i den Indiska oceanen och resulterade i den tsunami som ödelade delar av Thailand. Bara i Phuket ska 250 personer ha dödats, och den materiella förstörelsen var enorm. Sedan dess har Phuket återuppbyggts och är idag i stort sett helt återställd från tsunamikatastrofen.

Geografi

I den sydvästra delen av Thailand ligger Phuket som har en area på 540 km2 – 50 km lång och 20 km bred. Den thailändska ön är mestadels uppbyggd av berg och det högsta berget är Mai Thao Sip Song med sina 529 meter över havet. Det finns inga stora floder på Phuket, men några mindre åar.

På norra delen av ön finns Khao Phra Thaeo Non-hunting, ett naturreservat som har mer än 20 km2 skyddad regnskog. Och på den nordvästra kusten på Phuket finns Sirinat National Park, som grundades 1981 och skyddar ca 90 km2 natur, vara 68 km2 är marint område. Naturreservatet skyddar även Nai Yang beach, där de berömda havssköldpaddorna lägger sina ägg.

Vädret

Phuket har tropiskt klimat och det är mycket varmt året om. Det är torrsäsong från november till april, och regnperiod från maj till oktober. Medeltemperaturen har mycket små variationer under året och sträcker sig från som högst 29 till 33 grader, och från som lägst 23 till 26 grader.