Frågor & Svar

Undrar du något om Phuket eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med våra svar.

Jag och familjen ska besöka ett tempel. Vilka regler gäller för att vistas i templen?
Det är viktigt att man klär sig helt och rent, och att man uppför sig korrekt. Du ska t.ex. inte bära någon form att bad- eller strandkläder. Kläderna måste också täcka hela armar och ben. Skor bör tas av innan man går in i templet. Sedan är det tyvärr så att kvinnor inte bör röra eller ge någonting direkt till en munk. Samma respekt ska också ges till Buddhaavbilder.

Vart kommer namnet ”Phuket” ifrån?
Namnet Phuket kommer från malaysiska ordet bukit, som betyder kulle. Det var först sent i historien som ön fick namnet Phuket.

När började turister komma till Phuket?
Det var under 70-talet som de första strandbungalowerna byggdes på Patong Beach. Det började som ett tillhåll för backpackers, och det höll sig så länge. Idag besöker över tre miljoner människor Phuket varje år.

Får man sola topless?
Det är förbjudet enligt lag att sola topless i Thailand. Och även om du ser andra turister göra det, så är det bra att respektera lagen och behålla bikinin på.

Hur är eluttagen i Thailand? Behövs adapter?
Elen är som hos oss i Sverige: 220-240V 50hz.
De flesta vägguttagen är av kombinationstyp, man kan använda både amerikanska flatstiftskontakter (standard i Thailand) och våra platta (ojordade) kontakter. Så det kan hända att en konverter behövs. Smidigast är att se hur det är och köpa konverter på plats isåfall.

Är det dyrt att ringa hem och/eller ta emot samtal från Sverige på mobilen när man är i Phuket?
Ja det är väldigt dyrt att ringa eller ta emot samtal på mobilen när man är på semester i Thailand. Vissa mobiloperatörer erbjuder utlandspaket, dvs man ringer och får en surfpott som gör det prisvärt att använda sig av mobilabonnemanget när man är utomlands, speciellt utanför EU. Men alla erbjuder inte det, så det gäller att kolla med sin mobiloperatör vad som gäller för det mobilabonnemang som man har. Det går också bra att använda sig av en tjänst som jämför alla mobilabonnemang som till exempel: Abonnemang.se