Ta dig runt

Phuket är inte en stor ö med 48 km från norr till söder, och 21 km från öst till väst. Det ger en bra utgångspunkt för att kunna se en stor del av ön med ett hyrt fordon. På under en timme kan du nå i stort sett vilken punkt som helst på Phuket. Det är dock inte lätt att köra ett fordon på Phuket och vi berättar varför.

De absolut vanligaste sätten att ta sig runt på Phuket är med antigen bil eller moped/motorcykel. Vi rekommenderar dock inte det sistnämnda p.g.a. den höga olycksrisken. För att hyra bil behöver du visa upp giltigt körkort, men inget mer än en kopia på pass brukar behövas för att hyra moped/motorcykel. Väljer du moped/motorcykel ska du göra dig själv en tjänst och absolut använda hjälm då olycksfrekvensen är läskigt hög.

Innan du lägger ut pengar ska du titta igenom reglerna och bestämmelserna i hyreskontraktet. Den viktigaste punkten är att ta reda på vad som händer om du är inblandad i en olycka. Större biluthyrare som Hertz eller Avis erbjuder försäkrade fordon, medans mindre kanske inte gör det. I vilket fall så ska du ha en giltig reseförsäkring innan du ens tänker på att hyra ett fordon. Ha alltid med dig en kopia på reseförsäkringen när du är ute och åker i den thailändska försäkringen.

Vänstertrafik och högt tempo

Huvudvägarna på Phuket håller relativt bra kvalité och vägskyltarna har text på både thai och engelska. Det kanske svåraste med att köra på thailändska vägar är att kunna ställa om huvudet från vanan med högertrafik som vi har i Sverige, till vänstertrafik som tillämpas i Thailand. Tempot och farterna på vägarna på Phuket är generellt mycket högre än vad vi har i Sverige. Kom därför ihåg att köra lugnt och att använda bilbälte då trafikolyckor är långt mycket vanligare i Thailand än i Sverige.

Trafikregler

En lustig sak i Thailand är att få följer trafikregler. Trafikregler finns men i praktiken är det knappast någon som följer dem alls. I alla fall känns det så. Det är därför viktigt att försöka anpassa tempot och komma in i ”flytet”. Använd backspeglarna flitigt och kom ihåg att thailändarnas omkörningar görs på antingen höger eller vänster sida! Kör defensivt och ta ingenting för givet i trafiken så ska din fordonsupplevelse bli lyckad på Phuket.