Mat & Dryck

Det thailändska köket är känt världen över för dess smakrika och exotiska rätter. Maten är på sina håll så bra att det kan vara värt att åka hit bara för det. Phuket själv är bäst på fisk- och skaldjur, men du kan självklart hitta all form av thaimat här.

Som oftast med asiatisk mat, är ris en basdel av matlagningen, och thailändarna äter ris till i stort sett varje maträtt. En av det speciella med thailändsk mat är harmonin av alla smaker; starkt, sött surt och salt. Ofta är thailändsk mat för stark för västerlänningar men det går att hitta rätter som passar alla smaker och magar.

Det används mycket färska grönsaker och kryddor i maten, och det är de som ger den kraftfulla smaken. Om du vill ha din maträtt mild säger du ”aow pet nid noi” och vill du utmana dina smaklökar säger du ”aow pet pet” som betyder att du vill ha din mat starkare. Inte att rekommendera!

Gott och nyttigt

Förutom att thaimat är väldigt god så är den också väldigt nyttig. Alla färska kryddor, örter och grönsaker ger din kropp massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Om du undviker de starkare rätterna kan du äta all thaimat du vill utan risk för att något onyttigt ska förstöra njutningen. Thaimat brukar också för det mesta vara väldigt färgrik och garneras med blommor och annat för en extra visuell upplevelse.

Thaimat är väldigt lätt att äta då nästan allt i rätterna är uppskuret i färdiga munsbitar, så du behöver inte ens en kniv. Pinnar och/eller en sked är allt du behöver. Ofta brukar man börja en middag med t.ex. en soppa, och sedan en curryrätt, och med små sidorätter vid sidan av.